2023 | 6 Avsnitt

En Svensk Dokumentärserie från 2023

”Stockholms Gängkrig – Bakom Rubrikerna” är en svensk dokumentärserie från 2023, nu tillgänglig för streaming på SVT Play. Serien ger en detaljerad inblick i den dödliga gängkonflikten i Järva, Stockholm.

En Eskalerande Konflikt

Dokumentären utforskar konflikten som började som ett bråk om pengar mellan barndomsvänner. Detta har eskalerat till en farlig konflikt som har krävt över 20 unga människors liv.

Mångsidiga Perspektiv

Serien inkluderar intervjuer med unga kriminella, anhöriga till offren, poliser, åklagare, frivilligorganisationer och lokalbor. De delar sina upplevelser och synpunkter på situationen i Järva.

Sverige i Fokus

Serien lyfter fram den alarmerande ökningen av skjutvapenvåld i Sverige. Särskilt noteras hur landet sticker ut med sin ökande våldsnivå under de senaste fem åren.

Sökandet efter Lösningar

”Stockholms Gängkrig – Bakom Rubrikerna” strävar efter att förstå gängvåldets ursprung. Serien undersöker möjliga åtgärder för att stoppa våldet. Dessutom belyser den konsekvenserna för de anhöriga och de som lever med våldet dagligen.

Samhällets Roll

Dokumentären tar upp hur samhället på vissa sätt har svikit områden som Järva. Den diskuterar också samhällets ansvar i att hantera och förebygga gängkriminalitet.

Producentens Syfte

Saam Kapadia, exekutiv producent på SVT, betonar att målet med serien är att ge en nyanserad bild. Han hoppas att serien ska ge olika perspektiv på gängkriminaliteten och livet i Sveriges utsatta områden.

”Stockholms Gängkrig – Bakom Rubrikerna” erbjuder en kraftfull och mångfacetterad titt på en av de mest pressande sociala frågorna i Sverige idag. Serien är inte bara informativ utan också ett viktigt bidrag till den pågående debatten om gängkriminalitet och dess påverkan på samhället.